DHCP Nedir? Nasıl Çalışır?

26 Eylül 2017 Salı

DHCP Nedir? Nasıl Çalışır?




DHCP nedir?


İnternet Protokolüne bağlı çalışan ağlardaki cihazlar için ağ yapılandırma protokolüdür. Ağa bağlanan her cihazın IP adresi olmak zorundadır. IP adresi atanan cihazların diğer cihazlar ile iletişime geçmesi için yapılandırılmaları gerekir. DHCP, ağa bağlanmaya çalışan cihazlara otomatik olarak IP adresi atar. Bu IP adresi o ağdan çıkana akdar o cihazda sabit kalır. Yani ağa bağlanan cihazın belirbi IP adresine bağlı olması yerine o anda ağa verilen subnet (Alt ağ) veya Havuzdan boşta olan bir IP adresi cihaza atar.

DHCP nasıl çalışır?

DHCP Discover(DHCP Keşfi): Cihaz DHCP sunucusundan IP adresi alacaksa önce DHCP Discover isteğini Broadcast yoluyla ağda yayınlar. Bu isteğin içinde kendi mac adresini ekler.

Dhcp Offer (DHCP Teklifi): DHCP sunucusu cihazın yayınladığı DHCP Offer isteğini yakalar. Cihaza kendi subnet veya havuzdan uygun bir IP adresi önermek için yine Broadcast yoluyla DHCP Offer isteğini yayınlar. Bu istek Broadcast yoluyla yollandığı için tüm cihazlara iletilir. Fakat isteğin içindi cihazın kendi MAC adresi ekle olduğu için olası karşılık engellenir.

Dhcp Request (DHCP Talebi): Cihaz DHCP sunucusunun yolladığı isteği alır ve tekrar sunucuya IP adresi istediğini Request iletisini Broadcast yoluyla yayınlar. Bu sefer cihaz iletinin içine DHCP sunucusunun MAC adresini ekler.


Dhcp Acknowledgement (DHCP Onayı): DHCP sunucusundan gelen isteği kabul ettiğini belirten bir DHCP ACK mesajını Broadcast yoluyla yayınlar ve IP adresini edinmiş olur.

0 yorum :

Yorum Gönder